Cosmosul blog de stiinta si tehnologie

30 Octombrie 2014

Canon Hack Development Kit (CHDK)

Cautand pe Internet actualizari de firmware pentru camera foto digitala Canon Powershot SX 120 IS am gasit un program care nu actualizeaza firmware-ul camerei ci extinde functionalitatile acesteia cu unele care se gasesc in camere foto DSLR. Programul denumit Canon Hack Development Kit (prescurtat CHDK) este dezvoltat de un grup de programatori pasionati de fotografie si oferit gratuit. Acesta se instaleaza pe cardul SD si se incarca la pornirea camerei nealterand in nici un fel firmware-ul original.

Cum spuneam mai sus, CHDK ofera functii avansate care se gasesc in aparatele foto DSLR ca salvare in format RAW, bracketing, Zebra-Mode, histograme live, grile, etc. CHDK ofera posibilitatea de a extinde valorile minime/maxime ale timpului de expunere/diafragmei/ISO in modul manual. De exemplu Canon Powershot SX 120 IS permite in modul manual selectarea unui timp de expunere intre 1/1600 si 15 secunde. In versiunea CHDK testata de mine timpul de expunere poate fi setat intre 1/100.000 si 2048 secunde (34 minute).

Am mai testat salvarea in format RAW insa nu am observat diferente vizibile de calitate intre fisierele RAW si JPG generate. Diferentele sunt la dimensiuni: un fisier RAW ocupa 15MB pe cardul SD pe cand un JPG la rezolutie si calitate maxima 2~3MB. Pe un card SD de 2GB incap aproximativ 109 imagini RAW+JPG.

O alta functie extrem de utila este afisarea starii bateriei (incarcarea bateriei in procente). Pe langa aceasta CHDK mai afiseaza pe display spatiul liber pe card, data si ora, temperatura.

Din pacate CHDK pentru Canon Powershot SX 120 IS este in stadiul Beta (de dezvoltare) insa este functional si poate fi descarcat de aici. Mai aveti nevoie si de un mic program utilitar CardTricks care formateaza bootabil cardul si copie fisierele CHDK. Cardul SD trebuie protejat la scriere inainte de a-l introduce in aparatul foto. Mai multe detalii pe pagina CHDK.

Daca aveti un aparat foto compact Canon cu procesor DIGIC 3 sau DIGIC 4 este posibil sa existe o versiune de CHDK pentru acesta. Si este pacat sa nu-i extindeti functionalitatile dincolo de orice imaginatie.

Ciprian Pricop, 17/02/2011 Comments (7)

7 Comments »

 1. Cum puteti creste performantele unui Canon PowerShot A495. : Caietul lui Florin a scris pe 27/02/2011, 12:06

  [...] dar aceasta camera foto modesta care se vinde la noi cu 300 lei poate face datorita programului CHDK de care am scris intr-un articol recent imagini RAW. Si nu numai! Versiunea CHDK pentru Canon [...]

 2. Dany a scris pe 23/04/2011, 18:25

  Mi-am instalat si eu pe aparatul meu Canon sx120 is programul CHDK, dar nu reusesc sa fac poze raw cu el. Am intrat in meniul lui, am bifat “salvare raw”, dar pozele tot jpg ies. E interesant ca, cu optiunea “salvare raw” bifata dureaza mai mult pana proceseaza poza. Imi poti spune unde am gresit?
  Multumesc.

 3. Ciprian Pricop a scris pe 23/04/2011, 19:31

  Imaginile raw nu le vezi daca conectezi aparatul la calculator prin portul USB. Foloseste un card reader pentru transferul imaginilor.

 4. Dany a scris pe 24/04/2011, 09:21

  Multumesc. Raspunsul tau a venit foarte rapid.
  Mai am o problema. Nu gasesc nici un program cu care sa pot deschide/edita aceste raw-uri.

 5. Dany a scris pe 24/04/2011, 09:59

  Am omis ceva :)
  Paste fericit!

 6. Ciprian Pricop a scris pe 24/04/2011, 10:40

  Multumesc la fel.

  Sunt mai multe programe cu care poti converti RAW-urile: iRAW, Raw Therapee, Picasa, Xnview, etc. O lista gasesti aici:

  http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ#Q._I.27ve_shot_some_RAW_pictures._How_do_I_process_them.3F

  RAW-urile DNG (digital negative) le poti deschide direct in Photoshop.

 7. CHDK pentru Canon PowerShot A495 a scris pe 10/01/2012, 23:45

  [...] dar aceasta camera foto modesta care se vinde la noi cu 300 lei poate face datorita programului CHDK de care am scris intr-un articol recent imagini RAW. Si nu numai! Versiunea CHDK pentru Canon [...]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Atentie:

1. Numele si Adresa Email sunt obligatorii (adresa email nu este publicata).

2. Comentariile cu ADRESE EMAIL care nu par reale (de ex. a@b.com) vor fi sterse.

3. Campul Website este OPTIONAL (adica NU este obligatoriu), completati doar daca aveti pagina web/website/blog etc si doriti sa apara linkul la comentariu. Comentariile cu Website care nu sunt reale vor fi sterse.