Cosmosul blog de stiinta si tehnologie

31 Octombrie 2014

O metoda simpla de detectare a AdBlock Plus

Si ei folosesc AdBlock Plus

Posibilitatea oferita de extensia AdBlock Plus de a bloca reclamele deranjante ca flash-urile care se intind pe intreaga pagina si care de cele mai multe ori nu se pot inchide sau flash-urile care pornesc muzica sau efecte sonore enervante – este buna si binevenita. Insa de aici si pana la abuz e un pas foarte mic.

Cei care folosesc AdBlock Plus stiu ca pe site-ul oficial exista o pagina denumita Known Adblock Plus subscriptions de unde pot fi descarcate liste de filtre ce se actualizeaza periodic. Aceasta posibilitate face posibila blocarea abuziva a reclamei pe diferite site-uri, blocarea unor scripturi care contorizeaza traficul sau blocarea abuziva a afisarii unor elemente de continut arbitrar pe oricare site – aceste reguli fiind adoptate automat de catre abonatii listelor respective.

O metoda simpla de detectare a AdBlock Plus

Mai jos in fragmentul de cod JavaScript puteti vedea o metoda simpla de detectare a extensiei AdBlock Plus sau a altor programe asemanatoare care este testata, functioneaza insa prezinta si unele dezavantaje.

Codul javascript care se introduce in pagina HTML:

<script language="javascript">
var adb = false;
</script>

<script src=".../adserver.js"></script>

<script language="javascript">
if(!adb){
alert("Extensia AdBlock Plus sau alt program de blocare nu
permite afisarea publicitatii de pe acest site in browserul
tau.\n\nAcest site exista datorita veniturilor din
publicitatea online. Te rugam sa activezi afisarea
pulicitatii pentru acest site.");
}
</script>

La linia 5 nu uitati sa schimbati cele trei puncte “…” (puse aici din motive de TinyMCE care e prea destept) si in plus pentru eficienta sa modificati cu:

<script src=” …/adserver.js?q=adsense|banner.php|adaffiliate|bannerad|adspace|adtext “>

Fisierul adserver.js va contine o singura linie:

adb = true;

Am folosit in exemplul de mai sus doar cateva cuvinte cheie blocate by default de AdBlock Plus (adserver, adsense, banner.php, adaffiliate, bannerad, adspace, adtext) insa pentru o eficienta mai mare acesta poate fi adaptat pentru fiecare situatie in parte.

In continuare mai pot fi adaugate alte functionalitati utile ca salvarea in baza de date a IP-ului care foloseste AdBlock, banarea/blocarea accesului pe site, etc.

Daca folosirea pe scara larga a unor extensii ca AdBlock Plus va afecta serios industria online asa cum speculeaza unii – vor apare si solutiile impotriva acestora iar raspunsul va fi brutal. Intr-o zi veti descoperi tot mai multe site-uri care va interzic accesul.

Ciprian Pricop, 18/02/2008 Comments (8)

8 Comments »

 1. AdBlock Plus ROList a scris pe 03/03/2008, 23:30

  [...] O metoda simpla de detectare a AdBlock Plus [...]

 2. DarkHat a scris pe 07/08/2009, 18:31

  Dumneavoastra trebuie sa luati in seama un anumit lucru :

  1)este libera mea alegere de a nu vedea reclama = scoaterea site-ului din lista mea = -1 potential vizitator. Poate ca mine o sa fie 1000/2000 care se duc pe alte site-uri daca x-ulescu ne obliga sa ii mancam reclama. Pe termen lung nu sunt eu cel care pierde din contra. Nici la televizor nu vi blocheaza accesul pe un canal pana vedeti reclama ,nu?
  2.La ce concurenta exista online numai un tampit ar crede ca taindu-l pe ala cu adblock de pe site-ul lui l-ar ajuta sa-si creasca veniturile.Ba din contra o sa-l piarda, o sa mearga la concurenta unde poate nu are interdictie.
  3. INTOTDEAUNA dar INTODEAUNA NOI cei din underground am fost inaintea celor din upperground. Probabil cand o sa aveti control 100% pe sistemul utilizatorilor o sa puteti spune ca “solutiile drastice” sunt si intr-adevar functionale. Pna atunci indiferent ce masura o sa se ia noi o sa fim cu un pas inainte. And don’t you EVER forget that :)
  4. Scriptul d-voastra nu (mai) merge :)

 3. Marinescu Cristian a scris pe 15/08/2009, 14:55

  Sunt profund recunoscător celui care a creat AdBlock Plus,iar celor care încearcă să-l blocheze cu acest script pot să le spun că se obosesc degeaba,pentru că oricum cine foloseÈ™te AdBlock Plus nu cred că poate fi interesat de site-urile pline de reclame ale celor care trăiesc pe seama noastră,cei care suntem nevoiÈ›i să înghiÈ›im în traficul web mizeriile lor.De multe ori căutăm ceva ce nu are nici-o legătură cu produsele care apar în aceste reglame,dar acestea totuÈ™i ne invadează.Și acest lucru ca să trăiască acest domn cu scriptul È™i alÈ›ii ca el din această “muncă” necinstită,numită publicitate
  nedorită.Pentru cine doreÈ™te totuÈ™i să le vadă site-urile celor care utilizează acest script există alternative precum AdMuncher  www.admuncher.com),FlashBlock (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/433)).

 4. Ciprian Pricop a scris pe 15/08/2009, 15:25

  “această “muncă” necinstită, numită publicitate nedorită” este principala sursa de finantare a majoritatii site-urilor. Vreti site-uri de calitate dar nu va intrebati cum sunt produse acestea.

  Aveti impresia ca serviciile si continutul de calitate sunt moka. NU. In spatele unui site de calitate sta multa munca si munca trebuie sa aduca si beneficii.

  Insa pe voi nu va intereseaza aspectele astea. Deja publicitatea nu mai da rezultate si se cauta alte solutii. In cativa ani o sa platiti pentru accesul la serviciile si continutul de pe internet. Atunci o sa regretati “publicitatea nedorita”.

 5. Marinescu Cristian a scris pe 15/08/2009, 16:44

  Dar eu și alții ca mine cum crezi că ne simțim când trebuie să așteptăm să ni se încarce paginile web încărcate cu publicitatea aceasta care vouă vă aduce venituri iar nouă ne mănâncă nervii și timpul?Majoritatea site-urilor le plătesc cei care le au acelora care le fac și le actualizează.Am un prieten care are o firmă și plătește un programator care i-a făcut site-ul și îl actualizează.Site-ul arată destul de frumos,iar acest programator muncește cinstit,își ia banii de la prietenul meu și niciunul din ei nu otrăvesc utilizatorii cu reclame,bannere de o jumătate de pagină,etc.Așa că nu toți cei care fac site-uri trăiesc din publicitate,ci doar aceia care recurg la această cale necinstită în loc să-și ceară banii de la cel care are site-ul.Corect ar fi ca fiecare site care conține publicitate să specifice acest lucru undeva,nu să mă mintă pe mine și pe alte milioane de utilizatori că dacă dau click pe un link pot găsi ceea ce caut,dar îmi deschide o pagină unde îmi spune să cumpăr nu știu ce produs.Dar cum să trăiești din publicitate e ușor,ce mai contează ce simt alții?Ceilalți pot să și moară,dar banul să iasă.Aceasta e din păcate gândirea tipică a românilor care vor să-și păcălească semenii,ori direct,ori pe internet.Tuturor celor care după o zi de muncă cinstită vor să navigheze curat pe internet,le recomand acest link:https://adblockplus.org/devbuilds/adblockplus/adblockplus-1.1.1+.2009081302.xpi

 6. Ciprian Pricop a scris pe 15/08/2009, 17:12

  @Marinescu Cristian: paginile astea care noua ne aduc venituri sunt rodul muncii unor oameni. Sau ai impresia ca s-au creat din nimic? Un site inseamna bani cheltuiti, timp si munca investite.

  Site-urile care le accesezi sunt rodul muncii unor oameni si publicitatea e singura metoda de castig. Poti sa intelegi asta?

  Serviciile Yahoo si Google pe care le folosesti de unde crezi ca-si scot banii? Sau ai impresia ca sunt “free” pentru niste rupti ca tine care nu ar da nici macar 5$/luna pentru un abonament de messenger. Da, messengerul si mailul sunt moka pentru ca au reclame.

  Site-urile de stiri toate sunt gratuite pentru ca traiesc din reclame. Ce propui ca cei care muncesc la acestea sa traiasca din cersit?

 7. Marinescu Cristian a scris pe 15/08/2009, 22:53

  De unde știi tu că sunt ”rupt”?Sau când cineva îți spune ceva ce nu îți convine,uiți că mai trebuie să existe și bunul simț pentru a discuta în mod civilizat?Știu bine că se muncește mult pentru un site,dar munca cinstită o plătesc proprietarii siteurilor.Treaba cu reclamele e un câștig ușor și murdar,aș prefera să plătesc abonamente la Google și Yahoo decât să fiu obligat să înghit mereu asemenea mizerii de reclame,bannere sau linkuri false prin care te trezești că ai votat site-ul vreunui nenorocit în nu știu ce top.

 8. Vladimir T. a scris pe 12/11/2009, 00:11

  Reclamele de pe http://www.gsp.ro, de exemplu, sunt nesimţire curată. Nu zice nimeni că nu trebuie puse reclame pe site.uri, dar există ceea ce se cheamă bun-simţ, sau simţul măsurii. O reclamă mare cât pagina, şi care stă pe ecran 15 secunde şi pe care nu o poţi închide se cheamă nesimţire. Şi dacă e vorba de bani, eu plătesc abonament la internet, nu mi-l dă nimeni gratis.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Atentie:

1. Numele si Adresa Email sunt obligatorii (adresa email nu este publicata).

2. Comentariile cu ADRESE EMAIL care nu par reale (de ex. a@b.com) vor fi sterse.

3. Campul Website este OPTIONAL (adica NU este obligatoriu), completati doar daca aveti pagina web/website/blog etc si doriti sa apara linkul la comentariu. Comentariile cu Website care nu sunt reale vor fi sterse.