Cosmosul blog de stiinta si tehnologie

30 Octombrie 2014

40 de ani de la primul pas pe Luna (Apollo 11)

Apollo 11 - racheta Saturn V (lansare)

Astazi 20 Iulie sarbatorim una din cele mai importante realizari ale civilizatiei umane: primul pas pe Luna facut de un om. In urma cu 40 de ani, pe data de 16 Iulie 1969 debuta misiunea Apollo 11 cu lansarea rachetei Saturn V de la centrul spatial Kennedy. Echipajul era format din trei astronauti: Neil Armstrong comandantul misiunii,  Edwin E. Aldrin Jr. pilotul modulului lunar si Michael Collins pilotul modulului de comanda.

Apollo 11 - Pamantul vazut de pe orbita

Dupa 12 minute de la lansare, racheta ajungea pe orbita Pamantului si dupa alte 30 de minute se separa definitiv de a treia treapta a rachetei Saturn V. Dupa o calatorie de 3 zile vehiculul spatial ajungea pe orbita lunara. Pe 20 Iulie 1969, modulul lunar Eagle (Vulturul) in care se aflau Neil Armstrong si Edwin E. Aldrin Jr. s-a desprins de modulul de comanda Columbia in care a ramas Michael Collins si s-a indreptat spre suprafata lunara.

Apollo 11 - modulul lunar Eagle

Dupa un zbor scurt de 25 secunde deasupra Lunii, modulul lunar aseleniza in partea de sud a Marii Linistii (Mare Tranquillitatis).

"That’s one small step for a man, one giant leap for mankind"

Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire au fost primele cuvinte ale lui Neil Armstrong rostite atunci cand a pasit pe suprafata Lunii. In cele doua ore petrecute pe Luna, astronautii americani au realizat diverse experimente printre care observatii ale suprafetei lunii, au colectat 21,5 Kilograme de roci lunare, au instalat un instrument stiintific pentru masurarea distantei dintre Pamant si Luna cu ajutorul unei raze laser denumit Lunar Laser Ranging Experiment si un instrument stiintific de detectare a cutremurelor lunare denumit Passive Seismic Experiment.

Apollo 11

"Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind"

Pe langa aceste activitati cu caracter stiintific, astronautii au mai infipt un steag american si au lasat o placa comemorativa cu textul in engleza reprodus mai sus.

Asta este in mare povestea primului pas facut de om pe Luna. Cea mai mare realizare a civilizatiei umane in secolul trecut. Dupa acest succes fabulos al agentiei spatiale americane NASA, programul Apollo a continuat, agentia trimitand si alti oameni pe Luna. Pana la terminarea programului Apollo, 12 astronauti americani pasisera pe Luna.

Din pacate nu pot ignora controversele din jurul misiunii Apollo 11. Exista voci care de 40 de ani contesta faptul ca americanii au ajuns pe Luna in 1969. Unii contesta ca omul ar fi ajuns vreodata pe Luna. Teoriile conspiratiei sunt foarte atragatoare si vand bine. Asta e principalul motiv pentru care unii le promoveaza in carti, ziare, filme si pe internet. Foarte multi sunt absolut convinsi de aberatiile scornite de tot felul de indivizi si ignora dovezile de bun simt.

Apollo 11

Cele mai retarde dovezi ale fraudei sunt “analizele” imaginilor misiunii Apollo 11 date publicitatii de NASA. Tot felul de idioti isi dau cu parerea in domenii in care nu au cunostintele si expertiza. A-i da crezare lui nea Caisă care-ti explica cum umbrele “ireale”, lipsa stelelor din imagini sau piciorul modulului lunar curat si neafundat in praful lunar sunt dovezile supreme ale fraudei inseamna sa fii mai prost decat acest individ ipotetic.

Daca facem un sondaj vom descoperi ca jumatate din respondenti sunt absolut convinsi ca omul nu a ajuns pe luna insa nu sunt in stare sa argumenteze logic aceasta convingere. Este credinta si nu poate fi combatuta cu argumente logice, de bun simt. Nici cele mai clare dovezi (care cu siguranta vor veni foarte curand sub forma unor imagini detaliate a zonei in care a aselenizat modulul lunar Eagle) nu le vor schimba pesimismul mistic.

Si daca tot vorbim despre dovezi clare (si proaspete), Vineri 17 Iulie 2009 NASA a dat publicitatii (LROC’s First Look at the Apollo Landing Sites) o serie de imagini ale suprafetei lunare in care sunt evidentiate locurile in care au aselenizat misiunile Apollo, imagini la o rezolutie destul de slaba ce-i drept de numai 100 metri. Imaginile au fost luate de camera video panoramica (LROC) a sondei spatiale Lunar Reconnaissance Orbiter. Imaginea cu zona aselenizarii Apollo 11 o puteti vedea mai jos:

Apollo 11 - landing site

Noi ceilalti care sarbatorim astazi aceasta minunata realizare a civilizatiei omenesti avem un motiv de mare bucurie. Si sa speram ca ne vom intoarce pe Luna cat mai curand.

Referinte: Wikipedia, NASA, Fox TV and the Apollo Moon Hoax

Imagini: NASA

Ciprian Pricop, 20/07/2009 Comments (9)

9 Comments »

 1. Constellation: Earth, Moon, Mars a scris pe 20/07/2009, 21:58

  [...] daca tot suntem la capitolul documentare si azi sarbatorim 40 de ani de la primul pas pe Luna, mai devreme m-am uitat (tot pe PC) la episodul Mythbusters – NASA Moon Landing (evident tot [...]

 2. o retardata :D a scris pe 22/07/2009, 12:31

  Eu nu ma supar sa ma numar printre retardatii care nu cred ca aselenizarea a fost reala. Stiu cate ceva despre evolutia tehnologiei incat sa pot avea propria parere ca in anul acela in care un computer mai puternic era cat o jumatate camera – acum le avem in buzunare… acum nu mergem pe luna ca e periculos si imposibil de trecut de bariera de radiatii – atunci nu era… mda… Am avut un unchi care a facut avere vanzand minciuni americanilor… tot asa fac si ei acum cu noi de zeci de ani… Lunar landing, 9/11 si cate or mai fi ele…

 3. o retardata :D a scris pe 22/07/2009, 12:35

  Scuze ca nu am terminat bine o fraza.. sunt la servici si scriu pe fuga… si la urma urmei sunt o retardata :D.. Deci – “Stiu cate ceva despre evolutia tehnologiei incat sa pot avea propria parere ca in anul acela in care un computer mai puternic era cat o jumatate camera, tehnologia permitea mai putine si ei au avut si transmisiune directa “

 4. Radu a scris pe 29/07/2009, 04:32

  Foarte fain articolul Cip
  Way to go!
  Radu

 5. ion a scris pe 03/08/2009, 21:04

  sdkvjd fsrey dddiir…adjcvnadonvn jdsfh asccca skac scmkcsmk eeirrjfiogfog ldjsdheryrghf …. Cip, ce zici de limba asta? Stii ce imagini imi plac cel mai mult din aceasta pagina? Primele doua…Si stii ce cuvinte imi plac cel mai mult din tot textul acestei pagini? “Dovezile de bun simt”…

 6. ion a scris pe 03/08/2009, 21:22

  …am omis ceva Cip…N-am fost decat de doua ori in viata mea la circ. Iti promit ca o sa ma mai duc. Tare as vrea sa vad acolo un magician cum scoate zece porumbei si zece iepurasi dintr-o palarie…

 7. Valentin a scris pe 24/04/2010, 16:51

  Mai Ciprian iti scriu din marele grup al retardatilor si idiotilr care cred in mod indubitabil ca nu a existat vreodata o fiinta umana pe suprafata Lunii.Si crede-ma ca dovezile sunt coplesitoare..de la cea mai flagranta dupa parerea mea” steagul fluturand ..in vid” pana la lipsa dovezilor unor asemenea aselenizari….ce reprezinta poza pe care o expui mai sus..A11..”de o rezolutie destul de slaba”..fi serios, la tehnologia actuala..se putea mult mai bine..si de altfel aceasta presupusa poza a locului aselenizarii putea fi foarte bine falsificata si de un pusti de 12 ani cu un computer si Photoshop..asa k ..mai lasa-ne ..voi cei ce sarbatoriti 40 de ani…de minciuni!
  PS:Ceva ganduri despre moartea a cel putin 7 astronauti in conditii cel putin bizare?Americanii sunt binecunoscuti pt astfel de ..practici!

 8. un inginer electronist a scris pe 13/07/2010, 13:32

  Draga Ciprian, impreuna cu tine, si noi sarbatorim faptul ca de 40 de ani mai exista oameni care nu sunt dusi de nas. Inca. Din pacate nu exista vre-o dovada ca aselenizarea a avut loc, poze sau filme, acestea se pot truca usor.Nu exista dovezi concrete. Nici nu vor exista. Si am un argument in favoarea celor spuse. La 400000 de km o transmisiune radio de felul celei din 69 avea nevoie de tehnologie nu gluma. Pe atunci transmisiile pe frecvente de ordinul sutelor de megaherti erau ceva ultra nou. Chiar si cu antene directionale daca pe luna nu aveau RENEL sa bage emitatorul in priza nu ajungea nici mama lui de semnal pe pamant. Si fii atent, cu ce fel de bateri se jucau ei atunci! Hai ca te las in visare, ma duc pe luna :)

 9. Radu a scris pe 26/02/2011, 17:41

  Draga Ciprian,
  suntem o natie de otvizati, asa ca nu iti bate capul. In plin razboi rece, rusii ar fi putut demonstra usor ca misiunile americanilor sunt fake. Le arati poze (in curind osa apara si igh-definition) si tot nu cred. Transmisiunea radio e la fel si acum ca si acum 40 de ani si la fel cind Marconi si altii au folosit-o mai bine de un secol in urma. Steagul flutura de la vibratii, daca treci de centurile van Allen nu te prajesti (nici trecerea de viteza sunetului n-a omorit pe nimeni), curent de la Renel nu aveai nevoie, cind ai baterii. E mai simplu sa fii Gigi contra, decit sa vii cu argumente serioase.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Atentie:

1. Numele si Adresa Email sunt obligatorii (adresa email nu este publicata).

2. Comentariile cu ADRESE EMAIL care nu par reale (de ex. a@b.com) vor fi sterse.

3. Campul Website este OPTIONAL (adica NU este obligatoriu), completati doar daca aveti pagina web/website/blog etc si doriti sa apara linkul la comentariu. Comentariile cu Website care nu sunt reale vor fi sterse.