Cosmosul blog de stiinta si tehnologie

1 Noiembrie 2014

Racheta cu motor nuclear

Racheta cu motor nuclear

Proiectarea si utilizarea unor rachete cu motor nuclear de catre Nasa in vitoarele misiuni cu echipaj uman catre Luna si planeta Marte ar putea aduce economii importante de miliarde de dolari.

Racheta Ares V decoleaza de pe Pamant folosind combustibil conventional, pe orbita se cupleaza cu vehicolul spatial Orion lansat separat de pe Pamant in spatiu cu ajutorul unei rachete Ares I. Din acest moment conform planurilor Nasa se utilizeaza a doua treapta a rachetei Ares V care va duce echipajul si incarcatura catre Luna. Insa aceasta a doua treapta poate fi inlocuita cu un motor racheta atomic care promite o eficienta sporita si avantajul transportarii unei incarcaturi mult mai mari.

Proiectul Nerva

Inca din 1960 Nasa planuia realizarea unui motor nuclear denumit Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application (NERVA), o racheta termonucleara in care hidrogenul este incalzit cu ajutorul reactiilor nucleare din reactorul cu uraniu si eliberat printr-un jet de mare viteza.

Eficienta sporita a motorului atomic ar permite transportul catre Luna a unei incarcaturi de 29 tone fata de 21 tone cat ar permite un motor conventional. Astfel, construirea unei baze lunare de 250 tone s-ar realiza din 9 calatorii fata de 12 ceea ce ar insemna economii importante, numai o singura lansare este estimata la un cost de 1.5 miliarde USD.

Din motive de securitate motorul nuclear va fi protejat de un invelis din tungsten, un metal extrem de rezistent care in cazul unei explozii a rachetei ar proteja miezul de uraniu al reactorului si ar impiedica o contaminare a mediului. Motorul este pornit abia cand racheta ajunge in spatiul cosmic la o distanta mare fata de atmosfera Pamantului, radiatiile emise de reactor in exterior prin hidrogenul evacuat fiind nesemnificative in comparatie cu alte surse.

Ciprian Pricop, 02/04/2008 Comments (0)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Atentie:

1. Numele si Adresa Email sunt obligatorii (adresa email nu este publicata).

2. Comentariile cu ADRESE EMAIL care nu par reale (de ex. a@b.com) vor fi sterse.

3. Campul Website este OPTIONAL (adica NU este obligatoriu), completati doar daca aveti pagina web/website/blog etc si doriti sa apara linkul la comentariu. Comentariile cu Website care nu sunt reale vor fi sterse.